Trollid - kahjutud naljamehed või ohtlikud kahjurid?

    Täna keskendub blogi tuntud nähtusele - trollimisele. Troll on võrgusuhtluses sotsiaalse provotseerimise või kiusamise vorm, mida kasutatakse šokeerimiseks, avalikkuse võitmiseks, lõbusaks (ainult trolliks) ajaviiteks. Ja isegi kui trollid võivad tunduda kahjutute naljategijatena, ei tohiks neid alahinnata. Virtuaalelus avalduvad nad teisest küljest.

    Kõigepealt peate mõistma, miks trollimine on ohtlik ja milleni see võib viia. Reeglina on trollide eripärad ebaviisakad provokatsioonid, materjalide postitamine, mis ei lase kasutajatel teisi väljaandeid vaadata, rämpspost, otsesed isiklikud solvangud ja palju negatiivsust. Sellised inimesed ei saa ennast kohusetundlikuks Interneti-kasutajaks seada, nad takistavad teistel seda nautida. Trollid teevad ühiskonnale, kus nad elavad, suurt kahju, sest kõik arutelud, milles nad osalevad, eemalduvad algselt arutatud teemast, toimub agressioon, osalejate vahelised konfliktid, halb õhkkond ja meeleolu. Kõik see viib selleni, et inimeste arv grupis ja ka nende aktiivsus väheneb. Inimesed lihtsalt ei soovi osaleda aruteludes, kus võib leida enda või kellegi teise aadressilt ebamõistlikku agressiooni, rumalat pilkamist ja solvavat käitumist.

    Mis puudutab selle probleemi võimalikke lahendusi, siis võin kindlalt öelda, et tehnoloogia (nimelt viirusetõrjetarkvara, tarkvara jt) kasutamine siin tõenäoliselt ei aita. Kvaliteetne koolitus ja reeglitest kinnipidamine seda kindlasti suudab! Näiteks võib ignoreerida katseid vestlust teises suunas pöörata, samuti tema agressiivseid ja kohatuid väljaütlemisi trollida ning ta lahkub grupist vabatahtlikult, sest ta ei saa teistelt kasutajatelt soovitud vastust. Pikka aega kogukonnas istumine, kus nad talle tähelepanu ei pööra ja ignoreerivad, tüditab trolli kiiresti.

    Kokkuvõtteks tahan öelda, et trollid pole Interneti jaoks kõige suurem oht, kuid ärge unustage, et keegi pole immuunne ja trolli kaustilised avaldused võivad ka teid igal ajal solvata. Selliseid naljategijaid on alati ja igal pool, neist ei saa lahti, küll aga võidakse võidelda igaühega eraldi.

Comments