Ole inimene!

 Täna tahaksin üle vaadata ühe Virginia Shea 10 seadusest ja jagada oma kogemust. Valisin esimese seaduse, mis ütleb, et peate arvestama asjaoluga, et Internetis on tõelisi inimesi, kellel on olemas tõelised tunded just nagu teil, ja peate neid kohtlema samamoodi, nagu soovite, et teid koheldaks. Nagu näitab minu enda kogemus, ei usu inimesed sageli, et mõnda privaatsesse kirjavahetusse, kommentaaridesse, avalikku foorumisse jäetud sõnumit saab salvestada ja seejärel nende vastu kasutada. Kuid isegi selle küsimuse õiguslik külg pole võtmetähtsusega. Palju olulisem on see, kuidas tunneb end pärast seda inimene, kellele see võib-olla mitte kõige viisakam või lugupidavam sõnum saadeti. Lõppude lõpuks ei puuduta Internet ainult juturoboteid ja rämpspostitajaid. Esiteks on Internet mõeldud sellistele inimestele nagu mina ja teie. Kõigil kasutajatel on õigus kasutada kõiki Interneti-funktsioone, miks siis mõned inimesed arvavad, et nad võivad teisi solvata ja ähvardada ega vastuta?

Ma räägin teile ühest juhtumist, mis juhtus minu hea sõbrannaga. Mõnda aega käis ta poiss-sõbraga, kuid nende suhtes oli palju kaklusi, nii et nad läksid kiiresti lahku. Pärast seda hakkas tema juba endine boyfriend ähvardustega vihaseid sõnumeid kirjutama, kus ta lubas tema ja tema lähedaste elu rikkuda, kui naine tema juurde ei naase. Nagu võite kergesti aimata, ei lõppenud see tema jaoks hästi ja lõpuks langes nende kirjavahetus politsei kätte.

Millise järelduse sellest saab teha? Sellise, et peaksite alati meeles pidama, et inimesed Internetis on ikkagi inimesed. Ja see, et seal saab säilitada anonüümsust, ei tähenda sugugi, et seda saaks kuritarvitada.

Comments