Originaal või "kahjutu" koopia

    Piraatlus on võib-olla üks tundlikumaid aruteluteemasid. Nagu on kirjeldatud Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatus The Case for Copyright Reform, pole piraatlus mõnikord kõige tuttavam vorm, nii et paljud Interneti kasutajad kasutavad selle teenust ega tea sellest isegi. See on selle teema põhiprobleem, sest kui me tõesti tahaksime vähemalt mingisugust reformi läbi viia, siis peame alustama kohe, et meil oleks aega seda võimalikult lühikese aja jooksul teha.

    Üsna aktiivse torrentikasutajana tundub mulle, et inimestel on väga raske kohaneda eelmainitud raamatus kirjeldatud uuendustega. Nende muudatuste vähem äkilisemaks muutmiseks usun, et parim võimalus oleks teha vahet algupärasel tootel ja selle paroodial. Seega pööratakse rohkem tähelepanu algsetele autoritele ja vähem neile, kes sageli tegid kõige väiksemaid muudatusi ja omistasid autoriõiguse sõna otseses mõttes endale. Teine probleem, mis tuleb lahendada võimalikult kiiresti, on autoriõiguste kaotamine. Paroodiate, remikside ja koopiate hunniku tõttu lähevad algallikas ja autor sageli kaduma. Minu teada kasutavad mõned sotsiaalvõrgustikud juba erinevaid algoritme, mis võimaldavad teil hoida toodet algsel kujul ja mitte kaotada allikat. Usun, et sellist süsteemi tuleks aktiivselt propageerida ja proovida jõuda olukorrani, kus kõik autorid ei saa muretseda, et nende toodet levitatakse mõnes suletud rühmas ilma omistamiseta.

    Kui hakkame seda probleemi kohe lahendama ja alustame ülaltoodud punktidest, suudame ehk autoritel oluliselt aidata mitte ignoreerida nende originaalteoseid, mis omakorda mõjutab väga hästi Interneti üldist poliitikat.

Comments