Copyleft litsentsid: hea või halb valik?

 Täna räägime copyleftist ehk teisisõnu litsentsidest, mida saab vabalt ümber jagada ja muuta ning igaüks, kes litsentsi Täna räägime copyleftist ehk teisisõnu litsentsidest, mida saab vabalt ümber jagada ja muuta ning igaüks, kes litsentsi ümber jagab, muudatustega või ilma, peab edaspidi selle õiguse kopeerima ja muutma. Seega on igal uuel kaasautoril vabadus ja stiimul tasuta litsentside täiustamiseks ja täiendamiseks.

Olen kindel, et copyleft on litsentside väljatöötamiseks äärmiselt hea, ja toon selle toetamiseks ühe lihtsa näite. Oluline tasuta tarkvara nagu GNU C ++ kompilaator ja praegune Linuxi kernel eksisteerivad ainult copylefti tõttu. Samuti on tähelepanuväärne, et sellise litsentsi põhijooneks on selge nõue: programmi mis tahes levitamise, sealhulgas meelevaldselt muudetud versioonide puhul tuleb pakkuda võimalust lähtekoodi hankimiseks. See tähendab, et hoolimata asjaolust, et GPL-i nimetatakse sageli "viirusekandjaks", on tegelikkuses alati võimalus mitte kopeerida GPL-koodi otse ja mitte kasutada GPL-i teeke igasuguse "nakkuse" vältimiseks, kuid võite selle asemel kasutada originaali kood.

Mis puutub litsentsitüübi valimisse, siis arvan, et ehk ei pööra tavakasutajad sellele alati tähelepanu. Veelgi enam, ma ise ei teadnud varem sellisest kontseptsioonist nagu GPL, nii et mul polnud aimugi, milline litsents on parem valida. Nüüd pööran sellele muidugi rohkem tähelepanu ja minu valik sõltub sellest, millisest programmist või litsentsist jutt käib.

Comments