Multifunktsionaalsus on edu võti

    Täna tahaksin oma blogis tuua kaks näidet IT-spetsialistidest (juhtidest), kellel on oma töökohal rohkem kui üks roll ja kes vastutavad mitme aspekti eest korraga.

Sheryl Sandberg    

Kui inimesed räägivad multifunktsionaalsusest, tuleb kõigepealt meelde Facebooki tegevjuht Sheryl Sandberg. On teada, et ta töötas varem USA riigikassa ja Google'i juhtivatel ametikohtadel, liitus hiljem 2008. aastal Facebookiga ning suurendas kahe aastaga ettevõtte müüki märkimisväärselt. Seda ei oleks juhtunud, kui ta poleks olnud oma ala professionaal ja teadnud majandust ning monetiseerimisstrateegiaid.

On tähelepanuväärne, et just Cheryl oli ettevõtte jaoks õige hoob, mille tõmbamisel võis näha Facebooki kogu selle hiilguses. Enne tema saabumist juhtisid ettevõtet täielikult eilsed õpilased, kes ei teadnud palju sellest, kuidas nad saaksid oma toodet reklaamida ja täiustada. Sandberg oli selleks ajaks majandushariduse, Washingtoni töökogemusega ja võrgumajanduse toimimise põhjaliku mõistmisega juht. Alates tema saabumisest on ettevõte reklaami ja sponsoreeritud sisu kaudu võtnud kasutusele monetiseerimise strateegia, ta on tegelenud müügi, turunduse ja arendusega ning vastutanud inimressursside, meedia ja avalike suhete eest, mis teeb temast suurepärase juhi, suhtleja ja arengumootor.

Esther Dyson

Esther Dyson on 64-aastaselt Yandexi juht, teda peetakse tunnustatud riskikapitali guruks ja seda kõike tänu paljude aastate raskele tööle, positiivsele ellusuhtumisele ja aktiivsele ühiskondlikule tegevusele. 1974. aastal, pärast Harvardi ülikooli lõpetamist, sai Esther ajakirja Forbes toimetajaks. Tegelikult sai just see positsioon tema särava karjääri lähtekohaks. Kolm aastat hiljem sai temast IT-analüütik, kes töötas korraga mitmes spetsialiseerunud ettevõttes. 1983. aastal ostis Esther Rosen Researchi, mis kuulus tema tööandjale. Sellel põhinev uus investeerimisfirma kandis nime EDventure Holdings ja seejärel hakkas Esther alustavatele ettevõtetele aktiivselt rahalist toetust pakkuma, millest sai tema edu lähtepunkt. Ehkki Esther enda sõnul on tema kontol umbes kümme ebaõnnestunud investeeringut, kuid tema sõnul õpetavad vead edukamaks.

Alates 2008. aastast on Dyson aktiivselt investeerinud meditsiini- ja kosmoseprojektidesse, näidates üles suurt huvi Venemaa Interneti-turu vastu, töötades erinevates ettevõtetes (näiteks on ta Yandexi juhatuse liige, juhib oma firmat Hiccup jne), täites erinevaid rolle, alustades liidrirollist ja lõpetades arengumootori rolliga.

Comments