IT profid Eestis

 Täna oma blogis kirjutan natuke tänase seisuga IT profide Eestis iseloomustusest: mis on nende vajalikud eeldused, omadused ja oskused.

Kui uurida seda teemat erinevate erialade asjakohasuse vaatenurgast, siis on IT-valdkonna kõige avatum puudujääk tarkvaraspetsialistide ja arendajate, programmeerijate, analüütikute ning ka küberturvalisuse spetsialistide seas. See kõik on üsna loogiline: kui tööandjatel on raske leida tipptasemel spetsialiste, siis tööturul on andmesisestajaid veelgi rohkem kui vaja. See tähendab, et tööandja otsib kõrgharidusega spetsialiste, sama olukord oli tööturul ka pool aastat tagasi. Ja kuna tänapäeval on kalduvus õppida iseseisvalt koodi kirjutama, ilma ülikooli sekkumiseta, jääb iseõppivate üliõpilaste protsent umbes samaks.

Ma arvan, et väärib ka märkimist, et siia kolivad teiste riikide IT-inimesed mängivad olulist rolli vajalike spetsialistide arvu muutmisel. Eestis on neil kõik võimalused selles valdkonnas ennast realiseerida, kuna sobiva töö hõlpsaks leidmiseks ei pea nad üldse riigikeelt oskama. Mu vend on selle suurepärane näide. Ta õppis Šotimaal ja nüüd tuli ta siia ning sai kuu aja pärast suurepärase palgaga töö ja selleks pole tal vaja eesti keelt osata, kõik, mida nad temalt viieosalises intervjuus tahtsid, oli pakkuda talle antud ülesannetele lahendusi.

Lõpuks usun, et IT-spetsialistide jaoks on Eestis tõesti oluline, et nad saaksid näidata oma praktilisi oskusi, ja diplom on lihtsalt kogemust kinnitav paber. Minu teada sisaldavad kõik IT-spetsialistide intervjuud praktilisi ülesandeid, seega on oluline teada, mida neis oodata võite, samuti milline lahendus on selle või selle tööandja jaoks parim.

Comments