Kõik on seotud kujundusega

    Puudutan tänases postituses väga huvitavat ja mulle juba üsna tuttavat teemat - kasutatavus. Selleks, et kõik saaksid Teie saiti kasutada ja kellel ei oleks sellega mingeid raskusi, peavad arendajad võtma arvesse paljusid tegureid, sealhulgas nägemise, kuulmise või muu seotud võimalikke probleeme. Sellegipoolest ei ole kasutatavus seotud ainult puuetega inimestega, seepärast tahaksin järgnevalt tuua ühe hea ja ühe halva näite veebisaidi kujundamisest, mis kindlasti pakuks igale kasutajale rõõmu / ebamugavust.

1. Ekraanilugejad (screen-readers) - hea näide!


Üks parimatest kasutatavuse näidetest on ekraanilugejad, neid kasutab näiteks Delfi. Kujutage ette, kui peaksite ootamatult sirvima kõiki pealkirjadega postitusi, kuni leiate konkreetse uudise, selle asemel, et kiiresti ja hõlpsalt soovitud linki otsida. Ekraanilugejad aitavad selle vajaduse korral. Lisaks sellele, et näete kõiki pealkirju ühel lehel, saate ka kiiresti järgida soovitud linki, selle asemel, et proovida arvata, kuhu viib salapärane "Click here to find out!"

2. "Põgenenud tekst" - halb näide!


Nagu näete kahel järgmisel ekraanipildil, on oluline alati arvestada selle akna suurusega, milles sait on avatud. Esimesel ekraanipildil on avatud minu ülikooli Moodle ja tekst on selgelt nähtav; saab näha selle algust ja soovi korral saab kerida lõpuni. Teises ekraanipildis minimeerisin akna veel natuke ja tekst kohe jooksis kuhugi ära ning nüüd me näeme ainult lõppu, mis pole loogiline.


Kokkuvõtteks tahaks öelda, et juurdepääsetavus mängib saitide kasutamisel tõesti suurt rolli. Ilmub üha uusi kriteeriume, ja millegi loomisel alati arvestada tohutu hulga nüanssidega.

Comments