Täielik läbikukkumine või millegi hiilgava algus?

    Interneti-ajaloos on olnud palju ebaõnnestumisi, nagu ka mis tahes muu tehnoloogia ajaloos. Mõned uued tööriistad, meetodid olid pidevalt sündimas, mõned tehnoloogiad asendasid teisi. Teisisõnu, areng ei jäänud seisma. See aga ei tähenda sugugi, et ükski kogetud vahenditest pole tänapäevani säilinud. Edasi räägime just sellistest nähtustest: nendest, mis pole tänapäevani säilinud, ja nendest, mida maailmas veel laialt kasutatakse.

ARPAnetist INTERnetini

Maailma esimene Internet sündis ARPANET-nimelise uurimistöö arvutivõrgu loomisega. Pärast kunstliku Maa satelliidi käivitamist NSV Liidus 1967. aastal mõistis USA kaitseministeerium, et vaja on usaldusväärset vahendit olulise teabe edastamiseks üksteisele ja 29. oktoobril vahetasid kaks esimest ARPANET-arvutit esimest korda andmeid (see oli tekstsõnum - "LOGIN", mis on SDS-arvuti). Sigma 7 Los Angelese ülikoolist läks üle SDS 940 arvutisse Stanfordi ülikoolis). Nendest kahest arvutist said võrgu esimesed sõlmed, mis hiljem said nimeks ARPANET.
Võib-olla oli kõige olulisem hiljem ARPA ja Stanfordi poolt välja töötatud edastusjuhtimisprotokoll / Interneti-protokoll (TCP / IP). Just see protokollivirn on tänapäevase Interneti aluseks ja paneb endiselt paika.
ARPAnet lakkas ametlikult olemast 1990. aastal. Teiselt poolt toetub kogu Internet täna oma põhiprintsiipidele, nii et ARPAnet osutus mingil määral surematuks.

Gopherist WWW-ni

Kuna Internet kasvas 1980. aastatel ja 1990. aastate alguses, mõistsid paljud inimesed üha suuremat vajadust osata faile ja teavet leida ja korrastada. Sellised projektid nagu Archie, Gopher, WAIS ja FTP Archive list on proovinud luua viise hajutatud andmete korraldamiseks. 1990. aastate alguses kerkis Mark P. McCahilli leiutatud Gopheri projekt elujõulise alternatiivina veebile. Gopher loodi algselt omamoodi FTP asendusprotokollina, mis mitte ainult ei suutnud faile levitada, vaid ka hõlpsalt korraldada.
1993. aastal nägi veebi otsingumootorite kaudu indekseerimine ja juurdepääsu hõlbustamine palju parandusi, mida Gopher ja Gopherspace sageli eirasid. Kui populaarsus kasvas kasutusmugavuse tõttu, muutusid ka investeerimissoodustused, kuni WWW populaarsus 1994. aasta keskel võimust võttis. Siis selgus, et Gopher ja teised projektid olid määratud läbikukkumisele.
Ei saa öelda, et see protokoll oleks täiesti teenimatult unustatud (tänapäeval mõõdetakse toimivate Gopheri serverite arvu sadades ja täpsemalt öeldes 133), see lihtsalt ei sobi võrgu tänapäevase arusaamaga. Fakt on see, et WWW / HTTP on kasvanud paljude võimaluste ja seotud tehnoloogiatega, nii et katseid Gopherile elu sisse puhuda pole isegi ette näha.

Comments